FROM:  Creation Research Society   
www.creationresearch.org
Creation Matters  • Vol. 15, No. 3 • May/Jun 2010, Pg. 12
Snabbaste näbben i världen
All by Design,
Dr. Jonathan C. O'Quinn

Kolibrier har en extremt hög aktivitetsnivå, vilket kräver inte enbart mycket nektar, utan också protein och andra näringsämnen från små insekter, så som fruktflugor. Kolibrin konsumerar ungefär 300 stycken flugor per dag. Problemet med detta är dock dess långa spetsiga näbb, som verkar tydligt anpassad för blommor.

Vad inte många vet är att kolibrins näbb också är perfekt lämpad för att fånga dessa små insekter. Istället för att ha en broskled längst bak på näbben, som de flesta insektsätande fåglar, har kolibrin ett solitt ben. Dock är den undre delen av näbben mycket tunn och flexibel.

När en kolibri öppnar munnen för att fånga en fruktfluga, böjs undernäbben cirka 25 grader, på grund av muskelkraften på övernäbben, och därmed öppnas näbben för att öka ytarean. Den spänningsenergi som på detta sätts byggs upp i undernäbben når snabbt sitt trökelvärde, vilket får näbben att plötslig snäppa igen på mindre än 1/100 sekund. Mycket snabbare än kolibrin skulle ha kunnat genom enbart muskelkraft. Denna oerhörda snabbhet bistår kolibrin i dess infångning av dessa mycket små flugor.

Kolibrins näbbutformning är perfekt för dess funktion, vilket inte är en ovanlig syn i naturen. Faktumet att näbben måste ha funkat felfritt från dag ett indikerar att den inte kan ha utvecklats slumpvist i steg. Detta påvisar istället en avsiktlig, intelligens design, vilket tydligt pekar på existensen av en Skapare.


    Bibliography

Smith, M., G. Yanega, and A. Ruina. 2011. Elastic instability model of rapid beak closure in hummingbirds. J. Theoretical Biol. 282:41–51.

    Figure caption:
Broad-tailed Hummingbird (Selasphorus platycercus) National Park Service Photo, www.nps.gov, courtesy of Paula Hamilton.
 

"All by Design - Snabbaste näbben i världen"
(Originally published in "Creation Matters" as: Fastest Beak Around)
<http://www.creationism.org/swedish/CrsCmFastestBeak_sv.htm>

Start:  Svenska
www.creationism.org