INVESTIGATING GENESIS SERIES
©2002  by Gerard Wakefield    http://www.creationism.org/wakefield/
http://www.creationism.org/serbian/piltdownbird_sr.htm


" 'Kokoš iz Piltdowna' - Još jedna podvala evolucije"

1999. godine, časopis National Geographic objavio je fotografiju stvorenja koji je “dokazao” kako su ptice evoluirale od dinosaurusa. Nazvan Archaeoraptor, otkriven je u Kini i proglašen “istinskom nedostajućom karikom u kompleksnom lancu koji povezuje dinosauruse s pticama” (Sloan 100). Fotografija je prikazivala stvorenje “s udovima primitivne ptice i repom dinosaurusa” (Ibid.), zajedno s komentarima kao, “To je karika koja nedostaje između zemaljskog dinosaurusa i ptica koje su stvarno mogle letjeti” (Ibid.), i “Ovaj je fosil najvjerojatnije najbolji dokaz od Archaeopteryx-a da su ptice, dokazano, evoluirale od određenih tipova dinosaurusa mesoždera (dromaeosaurs)” (Ibid. 101).

Piltdown Man Hoax, 1912
Piltdown Man in 1912
Archaeopteryx Fossil
Related Fossil: Archaeopteryx

Međutim, u poglavlju Pisma Uredniku, izdanje iz Ožujka 2000, paleontolog Xu Xing (Kineska Akademija Znanosti) napisao je kako “Archaeoraptor izgleda kao da je sastavljen od dromaeosaurovog repa i ptičjeg tijela.” Kada je istražni reporter Lewis Simons počeo prekapati podvalu, otkrio je

rep zavedene tajnovitosti i pogrešnog povjerenja, sukob obijesnih ega, uveličavanje samog sebe, čežnju da je to istina, naivne pretpostavke, ljudsku grešku, tvrdoglavost, manipulacije, klevete, laži, korupciju, i, najviše od svega, komunikaciju bez dna (Simons 128).


Kineski seljak zaljepio je dva odvojena fosila i prodao “ga” dileru fosila koji je “priznao da je često prodavao ovakve ‘kompozicije’” (Ibid, 129). Dospio je do Stephen Czerkasa, velikog zanesenjaka dinosaurusima bez znanstvenih kvalifikacija, koji je kontaktirao paleontologa Philipa Currie. Simons je napisao: “Currie je bio toliko ometen drugim obvezama po cijelom svijetu da je projektu Archaeoraptoru posvetio kratki oproštaj” (Ibid. 130).

Currie je dvojio oko fosila, ali zanemario je o tome obavijestiti Christophera Sloan, koji je napisao taj članak 1999. godine. Simons je ovo nazvao “najštetniji propust odgovornosti” od strane Curriea (Ibid.). Fosil je pregledao profesor Timothy Rowe, Sveučilište Texas, koji je izjavio: “Postoji mogućnost da se radi o prevari” (Ibid.). Currie je poslao kolegu, fosilnog tehničara Kevina Aulenback, u istraživanje; Aulenback je zaključio da je fosil “komponirani primjerak” (Ibid. 131).

U međuvremenu, Czerkas i Currie predali su zapis o fosilu časopisima Nature i Science. Simon opisuje originalnu skicu:
 

Na svojoj petoj stranici zapis kaže da rep koji sliči repu dromaeosaura na stvorenju koje sliči ptici sugerira prethodno nepoznati element u evoluciji ptica od zemljanih dinosaurusa. Ukratko, to je to što će Czerkas reći National Geographicu da je “nedostajuća karika” (Ibid.).


Oba su časopisa odbila članak (Ibid. 131-132). Bez obzira na to, National Geographic je išao dalje i objavio vlastitu varijantu. Simons je proizišlu medijsku mahnitost nazvao “predstava pasa i ponija za reportere...” (Ibid. 132).

Currie je rekao da je to bila “najveća greška u mom životu.” ...
... vidjeli su ono što su htjeli vidjeti.

Kratko nakon toga Xu je obavijestio Sloana, “100% sam siguran .... da je Archaeoraptor krivotvoren uzorak” (Ibid.). Jednom kada je prevara otkrivena, Czerkas je priznao da je napravio “idiotsku, do kosti glupu grešku.” Currie je rekao da je to bila “najveća greška u mom životu.” Sloan je izjavio, “dovukao sam čudovište” (Ibid.). Glavni urednik National Geographica William Alen pitao je, “Kako smo dospijeli u ovaj nered?” (Ibid. 128). Simons nudi odgovor: “Nekim prominentnim paleontolozima koji su ga vidjeli ... mali skelet bio je dugo traženi ključ koji otvara misteriju evolucije” (Ibid.). To jest, vidjeli su ono što su htjeli vidjeti.

Kritike su bile nemilosrdne. U artiklu o dvadeset najvećih znanstvenih zabluda u zadnjih dvadeset godina, časopis Discover naveo je “Kokoš iz Piltdowna”, izraz korišten za ovu prevaru. Naslov proizlazi od Piltdownman, umjetno komponirane ljudske lubanje i čeljusti majmuna “pronađenog” 1912. godine (Newman 80). Upravo kako su ranije paleontolozi prigrlili Piltdown Man jer su umirali za dokazom ljudske evolucije, suvremeni znanstvenici prigrlili su Archaeoraptora iz svoje očajničke želje dokazati da su ptice evoluirale od dinosaurusa.
 
    References:

Newman, Judith. (2000). "Twenty of the Greatest Blunders in Science in the Last Twenty Years." Discover 21, no. 10.

Simons, Lewis (2000). "Archaeoraptor Fossil Trail." National Geographic 198, no. 4.

Sloan, Christopher (1999). "Feathers for T. Rex?" National Geographic 196, no. 5.
 

" 'Kokoš iz Piltdowna' - Još jedna podvala evolucije"
<http://www.creationism.org/serbian/piltdownbird_sr.htm>

Početna:  Srpski
www.creationism.org