Misiune imposibilă: fluturele-monarh
de Ron Lyttle    http://www.creationism.org/romanian/monarch_ro.htm

Fluturele monarh, cu denumirea ştiinţifică Danaus plexippus, este un fluture mare, portocaliu cu negru, întâlnit în cea mai mare parte a Americii de Nord. Este vestit pentru migraţia sa anuală către şi dinspre locurile de iernat din Mexic şi California (vezi “National Geographic”, vol. 150, nr. 2, August 1976).

Fluturele monarh îşi începe viaţa sub forma unui ou, depus de femela adultă pe o frunză de Ceara Albinei, Asclepias syriaca. Are dimensiunea unei gămălii de ac. Când oul eclozează, între 3 şi 12 zile mai târziu, apare o larvă (sau omidă) foarte mică, de forma unui viermişor, având dungi galbene, albe şi negre, opt perechi de picioare scurte şi groase pentru a se târî şi organe bucale pentru a mesteca frunze, activitate pe care o face cu lăcomie. Însă doar frunzele de Ceara Albinei; nici o altă plantă nu este bună. Ceara Albinei are o sevă albă şi lipicioasă foarte toxică pentru alte animale, dar care nu afectează omida în nici un fel, cu excepţia faptului că face corpul acesteia, la rândul lui, foarte toxic pentru prădători de genul păsărilor, cărora le-ar putea surâde o omidă la micul dejun. Şi păsările, neavând minte scurtă, ştiu că e bine să o lase în pace.

Omida creşte pe măsură ce mănâncă. În curând devine prea mare pentru propria piele, aşa că pielea crapă, şi din ea se târăşte afară omida cu o piele nouă, mai mare, cu spaţiu pentru creştere. Aceasta este ceea ce omida face timp de aproximativ două săptămâni: manancă frunze, creşte, năpârleşte, mănâncă şi mai multe frunze, creşte şi mai mult, năpârleşte. Va face asta de cinci ori.

În final se opreşte din mâncat, găseşte un loc ferit, se atârnă cu susul în jos, îşi toarce un cocon de mătase şi năpârleşte pentru ultima oară. Dar, de data aceasta, din fosta piele nu mai iese o omidă, ci un pachet compact, fără picioare, fără ochi şi fără părţi corporale vizibile, numit pupă, învelită într-o crisalidă. Nu este colorată ca omida, ci este verde-deschis cu puncte galben-aurii.

Nu se mai observă alte mişcări, dar în interior este multă mişcare. Inima continuă să bată, iar restul organelor seamănă cu un jeleu verde, în timp ce întreaga masă se transformă într-o creatură complet diferită. Culoarea verde se întunecă, devine maronie. Pentru un observator neinformat, pachetul poate părea mort. Dar, gradual, culoarea se modifică pe măsură ce crisalida devine clară, şi pot fi observate zone portocalii şi negre, culorile fluturelui adult.

În final, după aproximativ două săptămâni, crisalida se desface şi se iveşte un fluture adult. Are şase picioare lungi, o gură de forma unui tub lung şi curbat, proboscis, folosit pentru a ajunge în flori pentru a bea nectar, şi două perechi de aripi scorojite, care însă se extind rapid pe măsură ce lichidul din corp este pompat prin venele acestora. În timp ce se extind, fluturele bate din aripi cu ajutorul noilor muşchi pentru zbor, până ce se usucă, astfel încât aripile întinse complet să fie rigide, pregătite pentru a zbura.

În scurt timp fluturele îşi ia zborul înspre cer, şi îl putem găsi în grădina cu flori a cuiva, bând nectar prin proboscisul său curbat sau zburând jos, în căutarea unei perechi, pentru a lua tot acest ciclu de la capăt.


Nota aut.:  Dacă acceptaţi, tema Dvs., ca adept al Evoluţionismului, este să explicaţi CUM este POSIBIL ca transformările de mai sus să se fi dezvoltat accidental, printr-o colecţie de greşeli genetice, fără un SCOP, fără implicarea INTELIGENŢEI, ghidate doar de supravieţuirea celui mai potrivit în procesul evoluţiei unei creaturi fără aripi într-un fluture zburător.

Care stagii ale procesului de mai sus, denumit metamorfoză completă, pot fi amânate pentru o perioadă, deoarece respectivele accidente încă nu s-au întâmplat? Dacă o singură enzimă lipseşte, cum mai are loc transformarea ou-larvă-pupă-adult? Este nevoie ca toate să fie prezente şi funcţionale, la momentul şi în ordinea corecte, sau creatura moare. Ori toate funcţionează, ori nici una nu funcţionează.

Dar să nu veniţi cu explicaţii de genul “pur şi simplu”; vreau explicaţii posibile din punct de vedere ştiinţific, de care un genetician să nu râdă, considerându-le ridicole. Şi nici nu o numiţi “o minune a Naturii”, decât dacă sunteţi pregătit să acceptaţi un design creativ şi inteligent al zeului pe care îl numiţi “Natură”. ...Acest articol NU se va autodistruge.
 

"Misiune imposibilă: fluturele-monarh"
<http://www.creationism.org/romanian/monarch_ro.htm>

Pagina principală:  Română
www.creationism.org