FROM:  Creation Research Society   
www.creationresearch.org
Creation Matters  • Vol. 13, No. 4 • Jul/Aug 2008, Pg. 10
Ochiul perfecţiunii - Şoimii
Totul proiectat,
Dr. Jonathan C. O'Quinn

Fie că discutăm despre reacţii biochimice catalizate de enzime, despre strategii de reproducere sau specializări fiziologice ale făpturilor vii, sistemele biologice de care depinde viaţa sunt sisteme „totul sau nimic”, care fie funcţionează perfect din prima zi permiţând viaţa, fie o împiedică dacă există erori în sistem.

Şoimii vânează păsări mai mici, prinzându-le în zbor la viteze care se apropie de 300 km/oră. Pentru aceasta este nevoie atât de o vedere ascuţită cât şi de o suprafaţă oculară care să rămână curată şi lubrifiată chiar şi la viteze mari. Şoimii au o a treia pleoapă, numită membrană nictitantă, care curăţă frecvent şi rapid corneea.

Marginea liberă a membranei nictitante a şoimului are un ţesut conjunctiv numit pliu marginal. Acest pliu marginal are pe suprafaţă nenumărate structuri asemenea firelor de păr, numite microvili, care acţionează asemenea unei mături microscopice care adună filmul lacrimal şi particulele reziduale şi de duce în colţul ochiului de unde sunt apoi drenate în sistemul nazolacrimal.

Şoimii au şi o glandă specială, glanda harderiană, situată la baza membranei nictitante. Această glandă specială lubrifiază suprafaţa oculară cu o soluţie foarte vâscoasă, rezistentă la evaporare, care împiedică evaporarea filmului lacrimal de pe suprafaţa ochiului sub acţiunea vântului.

Toate aceste funcţii înalt specializate ale ochiului şoimului, alături de acuitatea vizuală extraordinară şi viteza incredibilă, trebuie să funcţioneze toate perfect pentru ca aceste păsări să supravieţuiască. Trăsături parţial dezvoltata nu ar funcţiona la un nivel necesar supravieţuirii acestor păsări, contrazicând puternic ideea dezvoltării lor treptate.


    Bibliografie

Schwab, I.R. and D. Maggs. 2004. The falcon’s stoop. Br. J. Ophthalmology 88:4.

    Legenda imaginii:
Şoimul peregrin, Falco peregrinus. Photo by Kevin Law. Licensed under Creative Commons Attribution ShareAlike 2.0 License (cc-by-sa-2.0).
http://commons.wikimedia.org/wiki/Image:Peregrine_Falcon_profile_shot.jpg
 

"Ochiul perfecţiunii - Şoimii"
(Originally published in "Creation Matters" as: Eye of Perfection)
<http://www.creationism.org/romanian/CrsCmEyeOfPerfection_ro.htm>

Pagina principală:  Română
www.creationism.org