FROM:  Creation Research Society   
www.creationresearch.org
Creation Matters  • Vol. 15, No. 1 • Jan/Feb 2010, Pg. 12
Hibernarea ursului negru
All by Design,
Dr. Jonathan C. O'Quinn

Biblia ne învață că Dumnezeu a creat to ce are viață după soiul lor. Cu siguranță putem zice că Dumnezeu a dat fiecărui animal abilitățile necesare pentru a supraviețuii. Cu aceasta în minte, să ne uităm la ursul American (ursul negru).

În timpul hibernării funcțile fizioligice ale ursului scad dramatic, timp în care nu mănâncă și nu bea nimic, el folosind grăsimea acumulată ca singura sursă de energie. Din cauza lipsei de activitate musculară și lipsa de hrană ar trebuii să provoace ursului atrofii musculare și o scădere a puterii lui. Totuși ursul nu pierde putere decât femela care alăptează, care pierde între 4-10% din proteina musculară.

Datorită faptului că la nivel molecular, un număr specific de coduri genetice pentru enzime folosite în sintetizarea mușchilor și țesutul a ficatului în timpul hibernării sunt solicitate foarte mult. În același timp corpul produce destule proteine ca să combată lipsa de mișcare în timpul hibernării. Datorită acestui lucru, ursul atunci când se trezește din hibernare mușchii lui nu sunt atrofiați, astfel el își poate relua activitatea ca normal.

Cel mai uimitor e faptul că toate aceste lucruri se întâmplă fără ca ursul să se gândească la ele, ele se întâmplă automat. Astfel putem deduce logic că un asemenea sistem complicat, perfect și care se auto ajustează nu ar fi putut apărea progresiv sau din întămplare.


    Bibliography
Fedorov, V.B., A.V. Goropashnaya, et al. 2009. Elevated expression of protein biosynthesis genes in liver and muscle of hibernating black bears (Ursus americanus). Physiol. Genomics 37:108–18.

    Figure caption:
Black bear.  Photo (WO1927-28) by Mike Bender.
Courtesy of U.S. Fish and Wildlife Service.
 

"Hibernarea ursului negru"
(Originally published in "Creation Matters" as: The Bear Necessities)
<http://www.creationism.org/romanian/CrsCmBearNecessit_ro.htm>

Pagina principală:  Română
www.creationism.org