INVESTIGATING GENESIS SERIES
©2002  by Gerard Wakefield    http://www.creationism.org/wakefield/
http://www.creationism.org/hungarian/piltdownbird_hu.htm


'Piltdown Csirke' - Mégegy Evoluciós Becsapás

National Geografik kiado 1999-ben megjelentetett egy képet egy kreáturárol ami „Bizonyitotatta” azt hogz madarak kifejlödtek dinoszauruszokbol. Archaeoraptor, nevezetű, kinában lett felfedezve és hirdették hogy ez a „valodi hiányzoláncszem” a komplikált láncban ami összeköti a dinoszauruszokat a madarakhoz. (Sloan 100). A foto mutat egy kreáturát primitiv marár szárnyal és dinoszaurusz farokkal (Ibid), aláiratot mondatokkal mint például: Ez a hiányzo láncszem a szárazföli dinoszauruszok és a repülő madarak között (Ibid), és ez a kövület a lehető legjóbb bizonyiték az Archaeopteryx ota hogy madarak valoságban kifejlödtek bizonyos húsevő dinoszauruszokbol [dromaeosaurs]" (Ibid. 101).

Piltdown Man Hoax, 1912
Piltdown Man in 1912
Archaeopteryx Fossil
Related Fossil: Archaeopteryx

A szerkeztöhőz irt levelek a marciús 2000 kiadásban, viszont paleontologus Xu Xing (Kinai tudományi főiskola) irta hogy, "Archaeoraptor Archaeoraptor feltünik hogy dinoszaurusz farokbol és madár testből alkot." Amikor nyomzo riporter Simons Lewis megvizsgálta

a becsapást, felfedezet egy mesét félrevezetett titkokkal és elhányot bizalom, uralkodo önzés összeütközés, saját jelentőségeket, ábrándozás, naiv feltételezés, emberi hiba, makacsság, manipulálás, rágalmazás, hazugság, korrupció, és legfejebb feneketlen közlemeny. (Simons 128).


Egy kinai mezőgazda összeragasztot két külömböző kövületet és eladta egy kövületi kereskedőnek aki felismerte hogy gyakran eladot összetet dolgokat (Ibid.129). Nemsokára meg találta Stephen Czerkas, egy dinoszaurus rajongó semi tudománzi képzettségel, aki érintkezett paleontológus Philip Currie-vel. Simons irta, -Currie nagyzon megvolt zavarodva más elkövetelésekkel a világnak más részekben, hogy ennek a feladatnak rövid időt adot. (Ibid. 130).

Currie tartozkodott a kövület elen, de nem mondta Christopher Soan-nak, aki irta az 1999 cikket. Simons hivta ezt, -a leg nagyobb hátrányos felelöségtelen botlás.- a Currie részéről (Ibid). A kövületet megvizsgálta profeszor Timothy Rowe, a Texaszi Egyetemröl, aki mondta, -lehetséges hogy ez egy becsapás (Ibid).- Currie küldöt egy kolegát, kövület műsyakos Kevin Aulenback, hogy kivizsgálza. Aulenback következdte hogy a kövület egy –összetett minta.- (Ibid 131).

Közben, Czerkas és Currie benyújtottak egy papirdolgozatott a kövületel kapcsolatban a Nature and Science. (természet és tudomány) hirlapban. Simons elmagyarázta az eredeti piszkozatot.
 

Az ötödik lapon álitotta hogy a dromaeosaur-hasonlito farok a madár-hasonlito kreáturán allit hogy ezelött tudatlan elem az evolucio madarakhoz földi dinoszaurusztól. Röviden, ez volt amit Czerkas mondana National Geographic nak, hogy –ez (Ibid),a hilyánzó láncszem- (Ibid).


Mind a két hirlap visszautasitották ezt a cikket (Ibid 131-132). Mindamelett, National Geographic kiadta a saját forditását. Simons hivta a következö hirközlő őrjöngést, -egy arágverseny riportereknek.-

Currie mondta, hogy, -ez az életemben a legnagyobb hibám.- ...
... azt láttak amit akartak.

Nemsokkal azután, Xu mondta Slon-nak, -100%-ig biytos vagyok benne... hogy Archaeoraptor egy hamis minta- (Ibid). Mikor a hazugsák megnyilvánult, Czerkas bevalotta hogy csinált egy, -idiota, csont-hülye hibát.- Currie mondta, hogy, -ez az életemben a legnagyobb hibám.- Sloan mondta, -behoztam egy szörnyeteget.- (Ibid). National Geographic főszerkeztő William Allen kérdezte, -hogyan kavarodtünk ilyen összevisszaságban.- (Ibid 128). Simons válaszol, -egy kiemelkedő paleontologusnak aki latta...a pici csontváz nagyon régota keresett kulcs az evolucio rejtély-nek. (Ibid). Mondva, azt láttak amit akartak.

Kemény volt a kritika. Discover újságban egy cikk a húsz legnayobb tudományi melléfogás a mult húsz évben felsorolta a Piltdown Csirkét, a hazugság nevét. A név származik a Piltdown Ember-töl, egy hamis ősszerakot emberi koponya és egy majom állkapocs ’felfedezett’ 1912-ben (Newman 80). Mint elöző paleontológusok megölelték Piltdown Ember-t mert haldoklodtak emberi evolució bizonyitékért, mostani tudomanyi müsakosok megölelték Archaeoraptor mert kétségbe voltak esve hogy bizonyitsák be azt hogy madarak kifejledtek dinoszauruszokbol.
 
    Hivatkozások:

Newman, Judith. (2000). "Twenty of the Greatest Blunders in Science in the Last Twenty Years." (“Húsz legnayobb tudományi melléfogás a mult húsz évben”) Discover 21, no. 10.

Simons, Lewis (2000). "Archaeoraptor Fossil Trail." ("Archaeoraptor Kővelő Ősvény”) National Geographic 198, no. 4.

Sloan, Christopher (1999). "Feathers for T. Rex?" (“T. Rex-nek Tollai?”) National Geographic 196, no. 5.
 

" 'Piltdown Csirke' - Mégegy Evoluciós Becsapás"
<http://www.creationism.org/hungarian/piltdownbird_hu.htm>

Főoldal:  Magyar
www.creationism.org