7 Θαύματα του Όρους της Αγίας Ελένης
by Lloyd & Doris Anderson    http://www.creationism.org/greek/7wonders_el.htm

Εισαγωγή:  Τα 7 Θαύματα, τα οποία συνοψίζονται παρακάτω, είναι επτά γεωλογικά γνωρίσματα που προέρχονται από τις ηφαιστειακές δραστηριότητες της δεκαετίας του ‘80 και εμφανίζονται στο MSH Κέντρο Πληροφόρησης Δημιουργιστών. Ο Ταχύς σχηματισμός τους αμφισβητεί ανοικτά τη Θεωρία της εξέλιξης η οποία υποστηρίζει ότι απαιτούνται πολλοί αιώνες για τη δημιουργία τέτοιων σχηματισμών. Τα αποκαλούμε «Θαύματα», λόγω του δέους που προκαλούν. Στην πραγματικότητα, τα θαύματα αυτά είναι για μας ένα μήνυμα από τον Θεό για να πείσουν και να υπενθυμίσουν στον άνθρωπο την ταχύτητα με την οποία δημιούργησε τον κόσμο.
Ηφαιστειακή έκρηξη, 18 Μαΐου, 1980
Ηφαιστειακή έκρηξη,  18 Μαΐου, 1980

1.  Βουνό αναδιατάσσεται πέρα από την αναγνώριση σε εννέα ώρες.  Το MSH Κέντρο Πληροφόρησης Δημιουργιστών αναγόρευσε το όρος της Αγίας Ελένης, το οποίο βρίσκεται στο δυτικό τμήμα της οροσειράς Κασκέιντ, το πιο όμορφο. Το βουνό είχε κωνικό σχήμα και ήταν χιονισμένο και δέσποζε πάνω από δασώδεις χαράδρες έχοντας μια πεντακάθαρη λίμνη στο Βορρά. Τον Μάρτιο του 1980 το μάγμα άρχισε να κινείται επάνω στο βουνό. Ένας ισχυρός σεισμός μεγέθους 5,1 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ το πρωΐ της 18ης Μαΐου βύθισε την βόρεια πλαγιά απελευθερώνοντας μεγάλη πίεση στο εσωτερικό του βουνού και από την έκρηξη σχηματίστηκε μια μεγάλη βεντάλια. Αυτή η αρχική έκρηξη κράτησε 8 λεπτά και ισοπέδωσε μια έκταση 600 τετραγωνικών χιλιομέτρων δάσους.

Στο βουνό οι εκρήξεις συνεχίστηκαν μέχρι το βράδυ, και η ισχύς των εκρήξεων αυτών συγκρίνεται με 20.000 ατομικές βόμβες της Χιροσίμα. Μέσα σε αυτές τις εννέα ώρες, το 1/4 της κορυφής του όρους και ολόκληρο το κέντρο του εξαφανίστηκε, με αποτέλεσμα η κατάρρευση της βόρειας πλαγιάς του βουνού να δημιουργήσει έναν πεταλόμορφο κρατήρα. Βαθιές χαράδρες γέμισαν, 75 μέτρα από το υλικό αυτό εναποτέθηκε στον πυθμένα της λίμνης, και το αποστραγγισμένο ποτάμι που βρισκόταν στη βόρεια και στη βορειοδυτική πλευρά του βουνού θάφτηκε κατά μέσο όρο κάτω από 45 εκατοστά ιζήματος. Σε μόλις εννέα ώρες η περιοχή είχε γίνει ένα φρικιαστικό, άψυχο, σεληνιακό τοπίο.

Η Θεωρία της εξέλιξης στον τομέα των γεωλογικών μεταβολών ελαχιστοποιεί τον ρόλο των καταστροφικών γεγονότων για 150 χρόνια. Ωστόσο, για την τεράστια γεωλογική μεταβολή που παράχθηκε από την έκρηξη εννέα ωρών του ηφαιστείου θα χρειάζονταν εκατομμύρια χρόνια σταδιακής αλλαγής.

2.  Φαράγγια σχηματίστηκαν μέσα σε πέντε μήνες.  Στους πέντε μήνες μετά την έκρηξη δύο φαράγγια σχηματίστηκαν από τη λάσπη και τις πυροκλαστικές ροές, για τη δημιουργία αποχετεύσεων για τον κρατήρα 1,5 x 2,0 μίλια. Η κύρια αποχέτευση, η βαθμίδα Canyon, είναι μέχρι 200 μέτρα βάθος. Στα ανατολικά της είναι το Loowit Canyon. Και τα δύο φαράγγια διασχίζουν 30 μέτρα από συμπαγή βράχο. Ρυάκια ρέουν μέσα από κάθε φαράγγι. Η τυπική εξελικτική εξήγηση είναι ότι ένα ρυάκι σχηματίζει σιγά-σιγά ένα φαράγγι σε διάρκεια αιώνων. Στην περίπτωση αυτή, γνωρίζουμε ότι τα φαράγγια σχηματίστηκαν γρήγορα και τότε ένα ρεύμα άρχισε να τρέχει μέσα από αυτά. Διάφορα συγγράμματα αναφέρουν πως το πιο θεαματικό φαράγγι στον κόσμο, το Grand Canyon, σχηματίστηκε από τη διάβρωση των ρευμάτων σε διάστημα πάνω από εκατό εκατομμύρια χρόνια. Τώρα οι επιστήμονες που ειδικεύονται στη γεωλογική διάβρωση πιστεύουν ότι σχηματίστηκε γρήγορα ακριβώς όπως αυτά τα φαράγγια στο MSH.
 

 

3.  Εκτεταμένες εκτάσεις που διαβρώθηκαν σε μεγάλο βαθμό σχηματίστηκαν σε πέντε ημέρες.  Εκτεταμένες εκτάσεις που διαβρώθηκαν σε μεγάλο βαθμό τοπογραφικά βρίσκονται νοτιοδυτικά και στη Νότια Ντακότα. Αυτό συμβαίνει όταν υλικό έχει διαβρωθεί σε περιοχές των πέτρινων δομών, αφήνοντας ένα οδοντωτό αλλά γραφικό τοπίο. Η πρότυπη εξήγηση για τέτοιες γεωμορφές είναι ότι το νερό, με την πάροδο των αιώνων, καθάρισε τα σαθρά υλικά, αφήνοντας επιδαπέδια πανύψηλα πέτρινα μοτίβα.

Στο MSH η μαζική κατολίσθηση μετακίνησε τεράστιες ποσότητες πάγου και χιονιού θάβοντάς τα στη βαθιά κοιλάδα στα βόρεια. Καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας 10μέτρα από 290 βαθμούς C τέφρας επίσης είχαν κατατεθεί, η οποία τήχθηκε τόσο γρήγορα σε πάγο, προκαλώντας την έκρηξη του ατμού. Αυτή είναι η ίδια διαδικασία ενέργειας που προκάλεσε τις εκρήξεις επάνω στο βουνό όλη την ημέρα. Το νερό διαστέλλεται 1700 φορές όταν μετατρέπεται σε ατμό. Όταν αυτό συμβαίνει ακαριαία, γίνεται μια έκρηξη. Τελικά μέσα από παρόμοιες εκρήξεις όλο το νερό εξαντλήθηκε.

Όταν η κόκκινη καυτερή στάχτη που κάλυπτε το θαμμένο πάγο και το χιόνι στην κοιλάδα προκάλεσε την έκρηξη του ατμού ο πάγος έλιωσε και σχηματίστηκαν τα λεγόμενα «εκρηκτικά μείγματα αέρος ατμού» (τα οποία είχαν μέχρι 40μ. βάθος). Είχαν σχεδόν κάθετες πλευρές μέχρι να καταρρεύσει η βαρύτητά τους για την δημιουργία ενός «μικρού ρηχού καναλιού (μικρά ποταμάκια) και ενός μεγαλύτερου ρέματος» ως αποτέλεσμα της απότομης διάβρωσης του νερού σε μια πλαγιά, κάτι που αποτελεί ένα από τα χαρακτηριστικά της τοπογραφίας των Badlands. Τα μεγάλα Badlands στις ΗΠΑ έχουν χαρακτηριστικά που θα μπορούσαν επίσης να έχουν παραχθεί από καταστροφικές δυνάμεις και κάποια από αυτά από τη δράση των ηφαιστείων.

4.  Ένα Πολυεπίπεδο Στρώμα Σχηματίσθηκε μέσα σε τρεις ώρες.  Στις 12 Ιουνίου του 1980 η τρίτη έκρηξη δημιούργησε ένα στρώμα 8 μέτρων που κατέπληξε τους γεωλόγους. Παραδοσιακά πιστεύεται ότι τα διαδοχικά στρώματα απαιτούν μεγάλες χρονικές περιόδους για να σχηματιστούν αλλά στο όρος της Αγίας Ελένης περισσότερα από 100 στρώματα είχαν συσσωρευτεί ως επί το πλείστον κατά τη διάρκεια της νύχτας μεταξύ των ωρών 9 και 12. Ενώ η στήλη της ηφαιστειακής τέφρας και των αερίων που εκπέμφθηκαν στην ατμόσφαιρα κατά τη διάρκεια της έκρηξης υψώθηκε γρήγορα σε ύψος εννέα μιλίων επάνω από το βουνό, το ένα κύμα μετά το άλλο των πυροκλαστικών ροών άρχισαν να πέφτουν έξω από τον κρατήρα και κάτω από την βόρεια πλαγιά, το σύννεφο της σκόνης σχημάτισε στην κοιλάδα πολλαπλά στρώματα. Το κάθε στρώμα χρειάστηκε, ανεξάρτητα από το πάχος που είχε, από λίγα δευτερόλεπτα έως λίγα λεπτά για να σχηματιστεί.

Ο Γεωλόγος Στήβεν Ώστιν περιέγραψε αυτές τις πυροκλαστικές ροές σαν το έδαφος που αγκαλιάζει τις ρευστοποιημένες ροές των μειγμάτων που προήλθαν από τα ηφαιστειακά συντρίμμια. Αυτές κινήθηκαν προς τα κάτω στην πλαγιά του βουνού με ταχύτητες τυφώνα και με θερμοκρασίες 540 βαθμούς C. Θα περίμενε κανείς ότι κάθε ίζημα μπορούσε να είναι ομογενοποιημένο και αναμεμιγμένο σωστά. Είναι αξιοσημείωτο ότι αυτά τα υψηλής ταχύτητας στρώματα τέφρας και καυτής ελαφρόπετρας διαχωρίστηκαν σε χονδρόκοκκα και λεπτόκοκκα σωματίδια τόσο τέλεια που σχημάτησαν ομοιογενή στρώματα. Τέτοιου είδους χαρακτηριστικά που ακολουθούν τους νόμους που διέπουν τις ροές έχουν αποδειχθεί σε ειδικά εργαστήρια.

Παρόμοια λεπτή επίστρωση εμφανίζεται στους ψαμμίτες του Grand Canyon. Η συμβατική σοφία ισχυρίζεται ότι σχηματίστηκαν από αργή και συνεχή καθίζηση σε διάστημα πολλών ετών. Ο σχηματισμός των στρωμάτων στο όρος της Αγίας Ελένης ακολούθησε τους ίδιους νόμους της φυσικής. Το ηφαίστειο όμως απέδειξε ότι αυτοί οι σχηματισμοί μπορεί να δημιουργηθούν πολύ γρήγορα. Ένας παγκόσμιος κατακλυσμός θα μπορούσε να παράγει ψαμμίτες σε σύντομο χρονικό διάστημα.

5.  Μέσα σε εννέα ώρες σχηματίστηκε το ποτάμιο σύστημα.  Η κατολίσθηση της 18ης Μαΐου είχε θάψει το ποτάμι και τον αυτοκινητόδρομο για το Spirit Lake περίπου κατά μέσο όρο 45 μέτρα. Είχαν αποστραγγιστεί επίσης νερά σε βάθος 60 τετραγωνικών χιλιομέτρων στο επάνω μέρος της κοιλάδας Τουτλ ώστε να συνδεθεί το άνοιγμα της κοιλάδας. Για είκοσι δύο μήνες δεν υπήρχε έξοδος διαφυγής για το νερό προς τον Ειρηνικό ωκεανό.

Στη συνέχεια, στις 19 Μαρτίου 1982, μια έκρηξη έλιωσε ένα μεγάλο τμήμα χιονιού που είχε συσσωρευτεί στον κρατήρα κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Τα ύδατα αναμείχθηκαν με χαλαρό υλικό από τις πλαγιές του βουνού δημιουργώντας ένα τεράστιο στρώμα λάσπης. Σε εννέα ώρες, συνέβαιναν διάφορες διεργασίες που δεν ήσαν ορατές από τα μάτια, δημιουργώντας με τον τρόπο αυτό ένα τεράστιο δίκτυο φυσικών αποχετεύσεων που άνοιξαν εκ νέου δρόμο ώστε τα νερά να χύνονται και πάλι στον Ειρηνικό Ωκεανό. Οι αποχετεύσεις αυτές περιλαμβάνουν τουλάχιστον τρία φαράγγια βάθους 30μ. Το προσωνύμιο που δόθηκε ήταν το «Το μικρό Γκράντ Κάνυον της Τουτλ» διότι είχε δημιουργηθεί ένα μοντέλο σε κλίμακα 1 / 40 του Grand Canyon.

Πολύ νερό (ή λάσπη) κατάφεραν να επιτύχουν πολύ γρήγορα ό,τι λίγο νερό (ή λάσπη) θα χρειάζονταν μια αιωνιότητα για να ολοκληρωθεί.

Οι Εξελικτικοί γεωλόγοι έχουν θεωρήσει ότι μεγάλα χρονικά διαστήματα χρειάστηκαν για τον σχηματισμό των 40.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων των καναλιών Scablands της Ανατολικής Ουάσιγκτον. Στην δεκαετία του 70 όμως αναγνώρισαν επιτέλους ότι αυτός ο απέραντος γεωλογικός σχηματισμός που περιλαμβάνει το Grand Coulee, το φράγμα βαρύτητας στον ποταμό Κολούμπια, σχηματίστηκε κυρίως σε δύο μέρες, ως αποτέλεσμα ενός καταστροφικού γεγονότος. Τα καταστροφικά γεγονότα εξηγούν καλύτερα τις μεγάλες διαβρώσεις του εδάφους που δημιουργούν τους διάφορους σχηματισμούς στην επιφάνεια της Γης. Οι ιστορίες ενός γκρουπ περίπου 300 ατόμων δίνουν επαρκείς μαρτυρίες για ένα μοναδικό φαινόμενο - τον παγκόσμιο κατακλυσμό.

6.  Καταγραφή καταβυθίσεων μαρτυρεί ότι πολλά απολιθωμένα δάση σχηματίστηκαν μέσα σε μόλις δέκα χρόνια.  Ένα εκατομμύριο δέντρα ξεβγάλθηκαν στο Spirit Lake την ημέρα της κύριας έκρηξης. Καθώς τα χρόνια περνούσαν ένα-ένα άρχισαν σιγά σιγά να βαραίνουν και να βυθίζονται στον πυθμένα. Οι ρίζες των κορμών είχαν κρατήσει σε ποσοστό περίπου 10% την πυκνότητά τους. Αυτοί οι κορμοί βυθίζονταν στον πυθμένα σε όρθια θέση και οι ρίζες τους γρήγορα καλύφθηκαν από τη συνεχιζόμενη καθίζηση που συνέβαινε στη λίμνη. Η εμφάνιση των ιζημάτων τους δίνει την εντύπωση δασών που μεγάλωσαν και πέθαναν διαδοχικά το ένα μετά το άλλο σε μεγάλες χρονικές περιόδους.

Αυτοί οι σχηματισμοί απαντώνται και σε άλλα μέρη, συμπεριλαμβανομένων των δειγμάτων Ridge στο εθνικό πάρκο Yellowstone. Εκεί, οι γεωλόγοι βρήκαν δάση «ριζωμένα» σε 27 διαφορετικά στρώματα στην κορυφογραμμή και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η παρατήρησή τους αφορούσε 27 διαδοχικά δάση. Η ερμηνευτική πινακίδα στο Ridge εξέφρασε το λάθος τους. Έγραφε: «Θαμμένα βρίσκονται μέσα στα ηφαιστειακά πετρώματα που συνθέτουν το βουνό είκοσι επτά διαφορετικά στρώματα απολιθωμένου δάσους που άκμασε 50 εκατομμύρια χρόνια πριν».

Σήμερα η αλήθεια είναι διαφορετική. Οι επιστήμονες συνειδητοποίησαν ότι τα φαινόμενα Spirit Lake και Ridge εξηγούνται με τρόπο αναμφισβήτητο. Τα δέντρα επιπλέουν σε μια λίμνη, βαραίνουν και βυθίζονται στον πυθμένα κατά τη διάρκεια μιας χρονικής περιόδου, δίνοντας την εμφάνιση πολλαπλών δασών που μεγάλωσαν το ένα πάνω στο άλλο. Η εικασία ότι απαιτείται σχηματισμός 50 εκατομμυρίων ετών για να σχηματιστούν αυτά τα απολιθωμένα δάση κατέρρευσε και αποδείχτηκε σύμφωνα με τα αρχεία καταγραφής ότι θα μπορούσαν να σχηματιστούν μέσα σε λίγα χρόνια, συν το χρόνο που απαιτείται για την απολίθωσή τους (100-1000 έτη).

7.  Ένα νέο μοντέλο για τον ταχύτερο Σχηματισμό του Άνθρακα.  Ο Δρ Στήβεν Ώστιν έγραψε τη διδακτορική του διατριβή στο πανεπιστήμιο Penn State για ένα νέο μοντέλο για το σχηματισμό άνθρακα με βάση τη μελέτη του πεδίου άνθρακα στο Κεντάκι. Ενώ οι γεωλόγοι έχουν χρησιμοποιήσει ένα μοντέλο για να εξηγήσουν το σχηματισμό άνθρακα για πάνω από 100 χρόνια, ο Ώστιν υποστήριξε ότι η εξήγηση δεν ταιριάζει, επειδή ο άνθρακας έχει υφή φλοιού, όχι όμως τέτοια υφή όπως έχει η τύρφη του βάλτου.

Ο Ώστιν είχε δημιουργήσει ένα πλωτό μοντέλο - που εξηγούσε ότι μια καταστροφή θα μπορούσε να μεταφέρει μακριά εκατομμύρια στρέμματα δάσους. Οι επιπλέοντες αυτοί τεχνητοί τάπητες δημιούργησαν το πεδίο άνθρακα πάνω από το Κεντάκι, μέσω της πρόσκρουσης του ενός εναντίον του άλλου και τη ρίψη του φλοιού τους προς τα κάτω. Η Μεταγενέστερη ηφαιστειακή δραστηριότητα που παρέχει θερμότητα και πίεση, είναι τα τελικά συστατικά που χρησιμοποιούνται στα εργαστήρια για την παραγωγή άνθρακα. Το αποτέλεσμα ήταν τα πλούσια κοιτάσματα άνθρακα στο Κεντάκι.

Μόλις δέκα μήνες αργότερα στο Όρος της Αγίας Ελένης ξέσπασε, μια έκρηξη η οποία μετέφερε τεράστιες ποσότητες βλάστησης στο Spirit Lake. Ο Δρ Ώστιν βρήκε τα καταγεγραμμένα αρχεία των απολιθωμάτων της λίμνης. Το κάτω μέρος της λίμνης ήταν στρωμένο με ένα έως και τρία πόδια του φλοιού που είχε αναμειχθεί με άλλη βλάστηση και ιζήματα. Μέχρι και σήμερα, το υλικό αυτό παραμένει απλώς ως μια αργά εξελισσόμενη σάπια βλάστηση. Αλλά εάν μια καταστροφή τροφοδοτηθεί με τη σωστή ποσότητα θερμότητας και πίεσης, τότε το υλικό θα μετασχηματιστεί γρήγορα σε άνθρακα. Η έρευνα του Δρ Ώστιν αποδεικνύει ότι η ιδέα, ότι για τον σχηματισμό του άνθρακα απαιτούνται εκατομμύρια χρόνια είναι εξαιρετικά αμφίβολη.
 

«7 Θαύματα του Όρους της Αγίας Ελένης»
<http://www.creationism.org/greek/7wonders_el.htm>

Κεντρική:  Ελληνικά
www.creationism.org