INVESTIGATING GENESIS-SARJA
©2002  kirjoittanut Gerard Wakefield    http://www.creationism.org/wakefield/
http://www.creationism.org/finnish/piltdownbird_fi.htm

’Piltdownin Kana’ - Taas Yksi Evoluutiohuijaus

Vuonna 1999, National Geographic-lehti julkaisi valokuvan olennosta, joka ”todisti” että linnut ovat kehittyneet dinosauruksista. Tämän olennon nimi on Archaeoraptor, se löydettiin Kiinasta ja sitä toitotettiin ”todellisena puuttuvana lenkkinä monimutkaisessa ketjussa, joka yhdistää dinosaurukset lintuihin” (Sloan 100). Valokuvassa näkyi olento, jolla oli ”alkukantaisen linnun käsivarret ja dinosauruksen häntä” (Ibid.), seuraten tämäntapaisilla kommenteilla, ”Se on puuttuva linkki maadinosaurusten ja oikeasti lentokykyisten lintujen välillä” (Ibid.), ja ”Tämä fossiili on ehkä paras todiste Archaeopteryx in jälkeen siitä, että linnut itseasiassa kehittyivät tietyn tyyppisistä lihansyöjädinosauruksista [Dromaeosauruksista]” (Ibid. 101).

Piltdown Man Hoax, 1912
Piltdownin Ihminen, v. 1912
Archaeopteryx Fossil
Liittyvä fossiili: Archaeopteryx
Archaeoraptor vaikuttaa koostuvan Dromaeosauruksen hännästä ja linnun ruumiista.” Kun tutkiva toimittaja Lewis Simons rupesi penkomaan tätä huijausta syvemmin, hän paljasti kokonaisen vyyhdin
eksytettyä salailua, kadotettua luottamusta, hillittömien egojen yhteenottoa, itsensä korottamista, toiveikasta ajattelua, lapsellisia oletuksia, inhimillisiä virheitä, itsepäisyyttä, manipulointia, panettelua, valehtelua, korruptiota ja ennen kaikkea surkeaa kommunikointia (Simons 128).


Kiinalainen maanviljelijä oli liimannut kaksi eri fossiilia yhteen ja myynyt ”sen” fossiilikauppiaalle, joka ”tunnusti myyvänsä usein ’yhdistelmiä’” (Ibid. 129). Se löysi tiensä Stephen Czerkas:in käsiin, joka on dinosaurusharrastelija ilman mitään tieteellisiä tutkintoja, joka otti yhteyttä paleontologi Philip Currie:een. Simons kirjoittaa, ”Currie oli niin kiireinen muiden töiden kanssa ympäri maailmaa, että hän kerkesi antaa Archaeoraptor-projektille vain lyhyen tuomion” (Ibid. 130).

Currie:lla oli varauksensa fossiilin suhteen, mutta laiminlöi kertoa niistä Christopher Sloan:lle, joka kirjoitti vuoden 1999 artikkelin. Simons kutsui tätä ”vahingollisimmaksi vastuuvirheeksi” Currie:n osalta (Ibid.). Professori Timothy Rowe Texas:in yliopistosta tutki tätä fossiilia ja totesi että ”oli olemassa mahdollisuus, että se oli petos” (Ibid.). Currie lähetti kollegansa, fossiiliteknikko Kevin Aulenback:in tutkimaan asiaa; Aulenback päätteli että fossiili oli yhdistelmäkappale” (Ibid. 131).

Sillävälin, Czerkas ja Currie toimittivat tutkielman fossiilista aikakausilehdille Nature ja Science. Simons kuvailee näin alkuperäistä luonnosta:
 

Tutkielman viidennellä sivulla sanottiin, että Dromaeosaurus-häntä lintumaisella olennolla viittasi aiemmin tuntemattomaan osatekijään lintujen kehityksessä maadinosauruksista. Lyhyesti sanottuna, tämä oli se mitä Czerkas meni kertomaan National Geographic:lle olevan ”puuttuva linkki” (Ibid.).


Molemmat aikakausilehdet hylkäsivät heidän artikkelinsa. (Ibid. 131-132). Kuitenkin National Geographic -lehti meni ja julkaisi siitä oman versionsa. Simons kutsui julkaisua seuraavaa mediakiihkoa ”toimittajien sirkusesitykseksi” (Ibid. 132).

Currie sanoi että se oli ”elämäni pahin virhe.” ...
... he näkivät sen, mitä he halusivat nähdä.

Pian sen jälkeen Xu ilmoitti Sloan:lle, ”Olen 100% varma … että Archaeoraptor on väärennetty näyte” (Ibid.). Kun petos oli paljastettu, Czerkas myönsi että hän oli tehnyt ”idioottimaisen ja täysin tyhmän virheen.” Currie sanoi, että se oli ”elämäni pahin virhe.” Sloan sanoi, ”Olin raahaamassa esiin hirviötä” (Ibid.) National Geographic:in päätoimittaja William Allen kysyi, ”Miten me jouduimme tähän sotkuun?” (Ibid. 128). Simons tarjoaa vastauksen: “Joillekin merkittäville paleontologeille, jotka näkivät sen … tämä pieni luuranko oli kauan etsitty avain evoluution mysteeriin” (Ibid.). Toisin sanoen, he näkivät sen, mitä he halusivat nähdä.

Arvostelu on ollut rajua. Discover-lehti teki artikkelin 20 suurimmasta tieteellisestä munauksesta, mitä on tehty viimeisen 20 vuoden aikana, ja listasi siihen ”Piltdownin kanan”, heidän terminsä kyseiselle petokselle. Nimi on peräisin Piltdownin ihmisestä, keinotekoisesta ihmiskallon ja apinan leuan yhdistelmästä, joka ”löydettiin” vuonna 1912 (Newman 80). Ihan niinkuin aikaisemmat paleontologit ottivat Piltdownin ihmisen lämpimästi vastaan, koska he tarvitsivat epätoivoisesti todistetta ihmisen evoluutiosta, niin nykyaikaiset tiedemiehet tekivät samoin Archaeoraptor:in kohdalla, koska he olivat epätoivoisia yrittäessään todistaa lintujen kehittyneen dinosauruksista.
 
    Lähdeluettelo:

Newman, Judith. (2000). "Twenty of the Greatest Blunders in Science in the Last Twenty Years." Discover 21, no. 10.

Simons, Lewis (2000). "Archaeoraptor Fossil Trail." National Geographic 198, no. 4.

Sloan, Christopher (1999). "Feathers for T. Rex?" National Geographic 196, no. 5.   Dinosaurukset
 

" ’Piltdownin Kana’ - Taas Yksi Evoluutiohuijaus"
<http://www.creationism.org/finnish/piltdownbird_fi.htm>


Pääsivu:  Suomi
www.creationism.org