FROM:  Creation Research Society   
www.creationresearch.org
Creation Matters  • Vol. 16, No. 4 • Jul/Aug 2011, Pg. 12
Ampuen Seittiä Jaloistaan
All by Design,
Dr. Jonathan C. O'Quinn

Useimmilla hämähäkeillä on jalkojen kärjissä kuivat kiinnitysjärjestelmät, jotka mahdollistavat niiden kiivetä ylös useimpia pintoja, jopa hyvin sileitä pintoja. Tarantulat, jotka voivat painaa jopa 50 grammaa, ovat liian kookkaita tähän. Niiden isosta koosta huolimatta, niiden ruumiit ovat melko hauraita, eivätkä kestäisi pudotusta miltään korkeudelta.

Kaikki tietävät että hämähäkit tuottavat seittiä kehruurauhasissa, jotka sijaitsevat niiden vatsan takaosassa. Mutta kaikki eivät tiedä yhdestä kiehtovasta tosiasiasta tarantuliin liittyen, joka on ollut tutkijoiden tarkastelun alla. Sillä jos tarantula kiipeää ylös pystysuoraa pintaa ja sen jalkojen ote rupeaa lipsumaan, se voi liukua hieman, mutta harvoin putoaa maahan. Tämä on ihmeellistä, kun ottaa huomioon kuinka isot ruumiit näillä hämähäkeillä on.

Kun tutkijat ovat selvittäneet tämän syytä, he ovat oppineet että kun tarantulien jalat rupeavat lipsumaan, ne rupeavat tuottamaan mikroskooppisen pientä seittisäiettä. Itseasiassa, tarantulien jaloissa on seittiä tuottavia ”hanoja”, mitkä ulottuvat jaloissa olevien mikroskooppisten kiinnityskarvojen taakse. Nämä hanat käynnistyvät, mikäli tarantula yhtäkkiä menettää jalkojensa otteen kiivetessään, tarjoten hengenpelastavan kiinnityksen pintaan, jota se kiipeää.

Tämän lisäksi ne käynnistyvät automaattisesti, joten hämähäkin ei tarvitse edes miettiä koko asiaa ! Tälle ilmiölle on näkynyt todisteita kolmen lajin kohdalla, joten kirjoittajat ovat ehdottaneet että tämä olisi yleinen piirre tarantulilla.

Kaikkialla luonnossa, voimme nähdä esimerkkejä toisensa jälkeen siitä, miten olennot ovat luotu täydellisesti niiden ainutlaatuisia elinympäristöjä varten, varustettuina erikoiskyvyillä mitkä ovat kriittisiä niiden eloonjäämiselle. Sellainen täydellisyys ei ole sattumanvaraista, eikä myöskään ole voinut kehittyä vahingossa tai asteittain.

    Lähdeluettelo

Rind F.C., C.L. Birkett, B.J. A Duncan, and A.J. Ranken. 2011. Tarantulas cling to smooth vertical surfaces by secreting silk from their feet. J. Exp. Biol. 214:1874–1879. doi:10.1242/jeb.055657, June 1, 2011.


Tri O’Quinn on podologi, jolla on fysiologian maisterin tutkinto. Tämä kirjoitelma on osa sarjaa, jonka hän on kirjoittanut kuvatakseen suunnittelun ihmeitä, joita voimme nähdä kaikkialla ympärillämme.
 

"All by Design - Ampuen Seittiä Jaloistaan"
(Originally published in "Creation Matters" as: Shooting Silk Feet)
<http://www.creationism.org/finnish/CrsCmSilkFeet_fi.htm>

Pääsivu:  Suomi
www.creationism.org