FROM:  Creation Research Society   
www.creationresearch.org
Creation Matters  • Vol. 15, No. 3 • May/Jun 2010, Pg. 12
Uskomaton Kiikarikala
All by Design,
Dr. Jonathan C. O'Quinn

Maailma on täynnä upeita olentoja, jotka rakenteillaan ja suunnittelullaan haastavat yritykset, jotka laittaisivat niiden olemassaolon sattuman piikkiin. Tarkastellaanpa yhtä esimerkkiä näistä, nimeltään kiikarikala.

Eläen sysimustassa pimeydessä 600-800 metrin syvyydessä, kiikarikala on pieni kala, vain useita senttejä pituudeltaan. Se elää alhaalla valtamerien syvyyksissä, minne auringonvalo ei ulotu. Kiikarikalan pään yläosan peittää ohut ja läpinäkyvä kalvo, joka on täynnä kristallinkirkasta nestettä ja joka kirjaimellisesti muodostaa kuplan, jonka sisällä sen pää on valtavine ylöspäin osoittavine silmineen. Nämä putkimaiset silmät sisältävät kirkkaanvihreät linssit ja ovat äärimmäisen herkät valolle, jota tuottavat monet bioluminesenssiset kalat ja meduusat, jotka myös elävät näissä syvyyksissä.

Kun kiikarikala huomaa saaliin, ja se kääntää silmänsä eteenpäin ja ui ottaakseen kiinni saaliinsa. Sen silmissä olevan vihreän väriaineen arvellaan suodattavan auringonvaloa matalammissa syvyyksissä, ettei läpitunkeva auringonvalo pääsisi haittaamaan matalammissa syvyyksissä sen kykyä havaita bioluminesenssista saalista, tai niiden varjokuvia. Tämä läpinäkyvä kilpi suojaa kalan silmiä pistäviltä soluilta meduusoissa, joita se mieluiten syö ruuaksi. Tämän lisäksi, kiikarikaloilla on suuret ja litteät evät, jotka mahdollistavat niiden ”leijua” periaatteessa liikkumattomana vedessä, ja tähyillä saalista ylläolevassa vedessä pienimmällä mahdollisella energiankulutuksella.

Kuten voimme nähdä kaikkialla luonnossa, elävien olentojen monimutkaiset suunnittelut toimivat täydellisesti niiden erityisympäristöissään, eivätkä ole voineet kehittyä vaiheittain.

    Lähdeluettelo - Bibliography
Robinson, B.H. and K.R. Reisenbichler. 2008. Macropinna microstoma and the paradox of its tubular eyes. Copeia 4:780–784.

    Toimittajan kommentti - Figure caption:
Winteria telescopa, a species of barreleye (Opisthoproctidae). From Brauer, A., 1906. Die Tiefsee-Fische. I. Systematischer Teil. In C. Chun. Wissenschaftl. Ergebnisse der deutschen Tiefsee-Expedition 'Valdivia', 1898-99. Jena 15:1–432.
Courtesy of Wikimedia Commons (public domain).
 

"All by Design - Uskomaton Kiikarikala"
(Originally published in "Creation Matters" as: The Incredible Barreleye Fish)
<http://www.creationism.org/finnish/CrsCmBarreleyeFish_fi.htm>

Pääsivu:  Suomi
www.creationism.org