Мисията Невъзможна: Пеперудата Монарх (Danaus plexippus)
от Рон Литъл    http://www.creationism.org/bulgarian/monarch_bg.htm
Пеперудата монарх, лат. Danaus plexippus е голяма оранжево-черна пеперуда, Често срещана в Северна Америка. Тя е известна с годишните си миграции за презимуване в Мексико и Калифорния, вж. National Geographic, vol. 150, no. 2, August 1976.

Пеперудата Монарх започва живота си като яйце, снесено от възрастната женска на листо от растението Асклепиас(Asclepias syriaca). То е с размерите на карфица. Когато яйцето се излюпи между 3 и 12 дни по-късно, малкота, жълто бяла, на черни райета и приличаща на червей ларва или гъсеница има 8 чифта къси и дебели крака за да пълзи, също уста снабдена с части за дъвчене на листа, които тя яде с удоволствие. Но само листата на Асклепиаса стават за нейна храна, никое друго растение не става. Асклепиас растението е много отровно за другите животни, но то не влияе изобщо на гъсеницата. Освен като прави тялото и отровно за хищници като птиците, които биха пожелали да я хапнат за закуска. И птиците, знаят да я оставят на мира.

Гъсеницата се храни и расте. Скоро тя става прекалено голяма за кожата си, кожата се къса и от нея излиза гъсеницата с нова по-голяма кожа и възможност за още растеж. Гъсеницата прави това за около две седмици: яде, расте, сменя кожата си, пак яде, расте още повече и пак сменя кожата си. И така пет пъти.

На края тя спира да яде, намира си безопасно място, провисва с главата надолу, овива се с копринено влакно и сменя кожата си още веднъж. Но този път това което излиза от старата кожа не е по-голяма гъсеница. Но много компактен пакет без крака и очи, и без видими телесни части, наречен какавида, обвита в пашкул. Той не е многоцвете като гъсеницата, но е ярко зелен със златисти жълти петна.

Не се наблюдава повече живот, но вътре има много движение. Сърцето още бие, но останалите вътрешни органи приличат на зелено желе, докато цялата маса се оформя като напълно различно създание. Зеления цвят потъмнява и се превръща в кафяв. За незапознатият потребител пакета може да изглежда мъртъв. Но постепенно цветът се променя докато пашкулът става прозрачен и се появяват оранжеви и черни зони, цветовете на възрастната пеперуда.

На края, след около две седмици пашкулът се отваря и възрастната пеперуда излиза. Тя има шест дълги крака, уста която представлява дълга навита тръба, (хобот) за достигане на нектара в цветята и два чифта сбръчкани криле, които бързо се разгръщат докато кръвта от тялото нахлува във вените им. Докато те се изпъват пеперудата бавно ги размахва напред-назад с новопридобитите мускули за летене докато изсъхнат, така напълно изпънатите криле са твърди и готови за летене.

След малко пеперудата излита в небето и можа да бъде намерена в цветните градини да пие нектар с развитото си хоботче или да си търси партньор за да започне целия цикъл от начало.


Вашата задача като еволюционист, ако я приемете е да обясните КАК споменатата трансформация може ЕВЕНТУАЛНО да се е развила постепенно, чрез натрупване на генетически грешки (мутации) БЕЗ ЦЕЛ, БЕЗ НАМЕСЕН ИНТЕЛЕКТ, водена само от оцеляването на най-силния, как някое примитивно създание без крила постепенно е еволюирало в летяща пеперуда?

Кой стадий от споменатия процес, наречен пълна метаморфоза можете да отложите за малко, защото тези инциденти не са се случили още? Дори ако липса само един ензим, как би се осъществила трансформацията яйце-ларва-пашкул-възрастна пеперуда? Всичко трябва да присъства и да работи в подходящото време и последователност или съществото умира. Или всичко функционира или нищо.

Но не ми казвайте отново „станало е просто така“. Искам научно обосновани обяснения на които да не се изсмее никой генетик. И не го наричайте „Чудо на Природата“, освен ако не сте съгласни да признаете интелигентен и творчески дизайн в бога, който наричате Природа. ...Тази статия няма да се самоунищожи.
 

Мисията Невъзможна: Пеперудата Монарх (Danaus plexippus)
<http://www.creationism.org/bulgarian/monarch_bg.htm>Начало:  Български
www.creationism.org